Pacific Palisades Residence (Single Family Residence) by Shubin + Donaldson Architects
2011 - 2012, Bronze A' Architecture, Building and Urban Design Award Winner
Inspiration
Preservation of the natural contours of the site and appropriation of a dwelling within
Creativity
Diffusion of the built form into the landscape defines the approach for situating this single family residence on a coastal bluff overlooking a natural canyon and the Pacific Ocean. A balance between the negotiation and mitigation of a severe topography, integration into a diverse built context, and an attempt to preserve the natural beauty of a virgin site bordered by State park land was sought to inform the building’s siting/orientation and formal/material description. The building’s design is characterized by the appropriation and connection of two open terraces; one semi-public – related to the outward expression of the home as it addresses the landscape, and the other private – related to the inward relationships of the most discreet areas of the home. The building’s geometry is further organized by three principal axes: one directly oriented towards the view of the sea, the second constrained by the address of the adjacent property line, and the third responding to the curvature of the natural topography as it bends and moves up the canyon. The program is divided into two principal masses; a two story + partial basement main residence and a separate two story accessory building containing a gymnasium, guest quarters, and a recreation room overlooking a play court nestled into a natural grove of existing trees on the lower hillside. Each portion is interned into the hillside; terracing with the natural contours of the site, breaking up the overall readable mass of the building while using its sub-grade structure to reinforce the hillside. Over 70% of the existing two acre site is to be maintained as planted terrain incorporating a landscaped grove of over 200 new trees planned in addition to other drought tolerant plantings which will utilize drip irrigation to conserve water, compliment the native fauna, and encourage indigenous wildlife. The building volumes are organized for optimal opportunities for natural lighting and passive ventilation. Situated at the upper end of the site, the natural flow of the landscape will direct sea breezes towards the home. Large openings assist in drawing the movement of air through the home in addition to the employment of a variety of shading, irrigation, and resource efficient strategies to help address natural cooling, solar protection, and energy and material conservation. Thermal benefits are expected for portions of the building which are subterranean. A planted upper courtyard will not only break up visibility of the upper roof, but actually make it seem as if it is a further extension of the surrounding park land.
Design Challenges
Negotiation and appropriation of a challenging and unstable topography. Much attention was given to the maintenance and utilization of the natural aspects of the hillside site to embed the design into the landscape in a way that did not violate the natural beauty and profile of the terrain, but also served to reinforce it both structurally and in a way that adds something formerly missing from the site with respect and restraint.
Production Technology
A limited yet pure palette of sustainable materials includes split face and honed stacked limestone, ipe wood slats, and large areas of high performance glazing.
       
     
©2001-2014 DesignMag, All Rights Reserved. The Designs featured in these pages belongs to their respective owners, Design Magazine has been granted right to use the images.
Do you want to get featured in these pages? Join A' Design Award and Competition, your winning designs will appear in thousands of pages not just this one!.
We Also suggest you to check: DesignAmid Magazine. DesignAmid is an international design magazine about design, lifestyle, arts and occasionally design research.