Light Design Center Speyer, Germany (Lighting Exhibition and Shop) by Peter Stasek
2011 - 2012, Bronze A' Interior Design Award Winner
Inspiration
For this purpose, nature created a unifying shape as inspiration: the „twister“, a natural phenomenon with invisible forces which make nearly everything float and which, at the same time, cause new aesthetics of spiral sailing.
Creativity
The showroom of the new Light Center Speyer, situated in a factory building, was to be designed as exhibition space, consulting area and meeting place. Here, a frame generating interior design synergy effects was to be created for all latest light trends, technologies and light designs. Its sophisticated structure was to build the backbone of the entire light exhibition, but at the same time was never to overshadow the priority of the lighting objects to be exhibited. For this purpose, nature created a unifying shape as inspiration: the „twister“, a natural phenomenon with invisible forces which make nearly everything float and which, at the same time, cause new aesthetics of spiral sailing. The maelstrom of the twister, a polarizing force, magically draws almost every visitor into the middle of the exhibition and makes them, together with all the high-end light objects, completely forget the existing gravity.
Design Challenges
Peter Stasek did not encounter any design challenges while designing the award winning Light Design Center Speyer, Germany Lighting Exhibition and Shop.
Production Technology
The use of basic materials, not only for the bearing construction but also for the surface design, is characteristic for the entire interior design of the Light Center Speyer. In this matter, only untreated steel, which for the most part remains visible, was used, amongst others, for the supporting structure of the gallery. The floor covering of the showroom was made from polished concrete with colour additives, and the floor covering of the gallery was designed as a visible, untreated wooden ceiling construction. In some predetermined areas, the wall and ceiling coverings made from plaster boards were emphasised by rusted steel plates. The same rusted steel plates make up the reception desk covering as well as an inlay within the floor covering design. For the sails, a camouflage net of the Norwegian Army was used as optical division between the showroom and the gallery.
       
     
©2001-2014 DesignMag, All Rights Reserved. The Designs featured in these pages belongs to their respective owners, Design Magazine has been granted right to use the images.
Do you want to get featured in these pages? Join A' Design Award and Competition, your winning designs will appear in thousands of pages not just this one!.
We Also suggest you to check: DesignAmid Magazine. DesignAmid is an international design magazine about design, lifestyle, arts and occasionally design research.