Jansen Campus (Office Building) by Davide Macullo
2012 - 2013, Silver A' Architecture, Building and Urban Design Award Winner
Inspiration
The motivation behind the construction of the new building has been to create a space that would have a positive and productive effect on the creativity of the executives, researchers and employees of the company. Throughout all the phases of design and construction, there has been an underlying and continuous concern in investing in human resources. This innovative social approach has been consistently supported throughout the project by the company and the challenge to deliver such a building has been met with great satisfaction by all involved.
Creativity
The project is the landmark HQ of the new ‘Jansen Campus’ and is the result of two years of extraordinary collaboration between the architects and the clients. The building , a striking new addition to the skyline, is the link between the industrial area and the old town and takes its triangular forms from the traditional pitched roofs of Oberriet. The project integrates innovative technologies and includes new details and materials not yet used in architecture- the façade system for example, structural glazing details (by Jansen AG) and internal glazed fireproof doors. The building’s heating, ventilation, lighting and energy consumption meets strict Swiss ‘Minergie’ standards, meaning that it has excellent sustainable credentials- the HV system, for example, is ‘TAPS’, activated by the structural shell of the building. One of Jansen’s main objectives for the project is to make the Campus a creative and engaging place for all their employees. The building’s work spaces are open plan, with each employee have their own custom designed workstation. (Many furniture pieces have been custom designed and made for the project and stand alongside the chosen brands of Alias and Capellini). All spaces look out across the Rheintal and the geometry of the building means that visitors and employees alike are offered unexpected glimpses sliced out of the landscape. The landscaped park surrounding the building includes 80 trees, 35 different species representative of those of the region. The project also sees the beginning of the Jansen Art collection, containing works by international contemporary artists.
Design Challenges
Davide Macullo did not encounter any design challenges while designing the award winning Jansen Campus Office Building.
Production Technology
The composition of the internal landscape follows the principles of architecture, offering a continued reduction of scale of the main volumes and the allowing for the reading of the surrounding environment through the choice of furniture, materials, colours, lighting and green elements. For example, the finish on the hardwood timber flooring emulates the chromaticity of the ground outside. The 120 interior plants and the small potted plants spread about the work spaces and stations, further reduce the scale of the green landscape, bringing it right it in close to the hands of the employees; a continuation of the lush valley of the Rhine right onto their desks. The suspended ceiling required a long planning process and considerable effort by those specialists involved. The technological elements- the ventilation, audio, sound absorption, lighting, motion and smoke detection systems- were condensed with great precision within one sculptural element that runs through the spaces and accompanies users about the building. These ceilings, along with their decorative function, emphasise the meaning of the space. Two versions were designed, depending on the height of the space in which they are located. Compared to a traditional fully suspended ceiling covering the entire roof area, this solution meets the same functions yet it is more economical. In addition, the materiality of the ceilings, through the interlaced layers of mesh and light has an increased effect on the perception of the space and its three-dimensionality. The white RAL 9016 used as a base colour throughout the building was chosen for its neutral characteristics and to accommodate the designers’ wishes to create a colourful, warm internal landscape without creating an emotional tension for the users. This may seem contradictory however through the expedient and daring use of colour on concealed surfaces, the Campus offers a welcoming and warm atmosphere. The building is alive with hidden colour; coloured elements peek out from behind the perforated metal of the office furniture, from the acoustic panels of the walls and ceilings, behind sand blasted glass, from brightly painted niches reflections and shadows of colour emerge indirectly. At the same time, other areas of the building were deliberately coloured and provide an ulterior reading of the internal landscape. These three dimensional abstract surfaces are not simply physical walls but serve as mnemonic reminders that accompany users throughout the building, creating a sense of belonging in this internal composition.
       
     
©2001-2014 DesignMag, All Rights Reserved. The Designs featured in these pages belongs to their respective owners, Design Magazine has been granted right to use the images.
Do you want to get featured in these pages? Join A' Design Award and Competition, your winning designs will appear in thousands of pages not just this one!.
We Also suggest you to check: DesignAmid Magazine. DesignAmid is an international design magazine about design, lifestyle, arts and occasionally design research.