Paradox House (Design Studio With Gallery) by Catherine Cheung
2012 - 2013, Golden A' Interior Design Award Winner
Inspiration
The area of Paradox House was only 80 square-meters on the ground, but the triple height hall with 11 meters has given the feel of a sizeable spacious interior. To maximize the use of space, designer creates several floor slabs for specified zonings by different levels. This brings extra spacious areas to fulfill client’s desire with site limitation. From the ground to top level, amazingly each corner of the studio, it generates different surprising perspective, and need to be discovered.
Creativity
PARADOX HOUSE GEOMETRY A split-level warehouse turned chic multimedia design studio, Paradox House finds the perfect balance between functionality and style while reflecting its owner unique taste and way of life. It created a striking multimedia design studio with clean, angular lines that showcases a prominent yellow-tinted glass box on the mezzanine. Geometric shapes and lines are modern and awe-inspiring but tastefully done to ensure a unique working space. Located in Bangkok, Paradox House stays true to its name with contrasting design elements, from dark materials paired with stark white walls, to silver aluminum mixed with silky fabrics. The design intends to create a relation between personal life and work which express the client’s life. This studio’s challenge included a flexible use of space and large-group gatherings accommodated. DECO APPLICATION ARCHITECTURAL ELEMENT Drawing inspiration from a multitude of contemporary styles, the architecture of Paradox House plays a key decorative role. The steel and glass staircase is definitely the piece de resistance. Cleverly designed to appear as though it suspends freely, creating the illusion of floating planks. You’ll feel like you’re walking on clouds one section of the property to another. An open floor plan is centered on a three-story space with floating staircase and gallery, endows the spacious interior with a sense of the ethereal. The graphically arresting minimalism of the stair and glass railings which matches architectural and aesthetical characteristic of visible structure, define and focus the flow of the interior’s open volumes. Composed by voids and solids, the plan and sections are circumscribed by golden rectangles. The architectural feeling becomes the protagonist of the inner spacing and its elements linked together forming a whole. The fusion of the architectural elements and materials, is combined together to emphasize the concept. Staircase is connecting the new built slaps in various forms of pavilions which exhibit itself a sculpture-like feature of inner perspective as a reflection of façade. ILLUMINATION Natural light was scarce. The separate sections of Paradox House have been carefully planned and designed to maximize the use of lighting and reflections, which work together to create further contrast and gives this space character. Aiming to create the feeling of 'natural sunlight' inside the black box, designer uses the 'block' concepts to create lighting effects among boxes of various sizes and heights to generate contrast and manipulate the effects of 'what is lit and what is left' in the shadow, so as to achieve the dynamic impact. FUNDAMENTAL Used as a multimedia workshop, it’s only fitting that the top floor of Paradox House was designed to be an inspiring space to think, reflect and most importantly, create. The designer began with the form of a box which sits as a beginning point at the top floor. The feel is young, airy and open but its highly functional design means business; fit for the world-class technology savvy artist. The design concept inherits with all the playful corners; work, relax and fun can be happened at the same time and place.
Design Challenges
The original function of Paradox House is a warehouse to be converted into a lounge-home office for a multimedia designer. The design intends to create a relation between personal life and work which express the client’s life. This studio’s challenge included a flexible use of space and large-group gatherings accommodated.
Production Technology
From an engineering point of view, the Paradox House Design Studio With Gallery by Catherine Cheung is a good example of a highly-developed project.
       
     
©2001-2014 DesignMag, All Rights Reserved. The Designs featured in these pages belongs to their respective owners, Design Magazine has been granted right to use the images.
Do you want to get featured in these pages? Join A' Design Award and Competition, your winning designs will appear in thousands of pages not just this one!.
We Also suggest you to check: DesignAmid Magazine. DesignAmid is an international design magazine about design, lifestyle, arts and occasionally design research.