Unparalleled Flexibility: Gallery Design (A Museum-Quality Gallery Space) by Nicholas Ho
2012 - 2013, Silver A' Interior Design Award Winner
Inspiration
“A successful gallery design is one that appears effortless, and yet poses minimal constraints. The space is to complement the exhibition, to enhance its effect, and not to compete technically and spatially. If form follows function, then for a flexible space, the form should be ever-changing - formless.” - Nicholas Ho, 2012
Creativity
Artify Gallery was established with a vision to build a supportive art platform for emerging artists in Asia. Under this ambitious aim, the space was designed with one core identity - to be universally flexible. From hardware components to technical provisions, every single visible component in the 150 sq metres setting is mobile, easily stored and applicable on both sides. Including all exhibit partition walls, the reception station, gift shop shelves, and display drawers, the gallery allows for an extremely versatile ground for traditional hanging exhibitions to contemporary installations.
Design Challenges
To truly challenge the notion of flexibility and to redefine it in contemporary terms is to have the technical aspects merges with the spatial presence perfectly and seamlessly. It is crucial that the flexible space is support by a strong and universal technical system, from electrical to lighting provisions, climate control to acoustic balancing. In order to enable this maximum potential of spatial layouts, all technical provisions are concealed and located in the ceiling, thus reducing any conventional planning constraints. The structural ceiling grid is constructed on building grade I-beam, and with the industrial loading capacity of the building, the grid is capable of hanging heavy weight artworks, anything from a table to four cars, giving complete freedom of exhibits to Artify and its artists. This bespoke structural framework also combines the gallery’s background flourescent lighting and its system of flexible location spotlights, forming a highly technical yet visually subtle utility system that allows for a controlled environment, guaranteeing museum standards for climate, accoustics and lighting.
Production Technology
In order to enable this maximum potential of spatial layouts, all technical provisions are concealed and located in the ceiling, thus reducing any conventional planning constraints. The structural ceiling grid is constructed on building grade I-beam, and with the industrial loading capacity of the building, the grid is capable of hanging heavy weight artworks, anything from a table to four cars, giving complete freedom of exhibits to Artify and its artists. This bespoke structural framework also combines the gallery’s background flourescent lighting and its system of flexible location spotlights, forming a highly technical yet visually subtle utility system that allows for a controlled environment, guaranteeing museum standards for climate, accoustics and lighting. The refinement of the exhibition space - with self-levelling screed flooring, plastered white walls and diffused lighting - contrasts with the “found” conditions inherent in the warehouse building - offering a distinct yet fitting minimal-chic aesthetic that respects the industrial environment that supports it.
       
     
©2001-2014 DesignMag, All Rights Reserved. The Designs featured in these pages belongs to their respective owners, Design Magazine has been granted right to use the images.
Do you want to get featured in these pages? Join A' Design Award and Competition, your winning designs will appear in thousands of pages not just this one!.
We Also suggest you to check: DesignAmid Magazine. DesignAmid is an international design magazine about design, lifestyle, arts and occasionally design research.