Foo (Home) by Eric Leung
2012 - 2013, Silver A' Interior Design Award Winner
Inspiration
Open to exploration of new ideas and materials. Before commencing work, we communicated regularly so as to be on the same page.
Creativity
The client is a private person who also wanted a gallery-like space for entertaining and housing her retro-modern furniture and her art work collection. The aim is to achieve an open space that can be modern, yet cozy, simple and elegant. Basic materials such as wood and stone are the key themes. The floors are deliberately uneven, and cement-like, yet there are walls clad in creamy crocodile-look wallpaper. The appearance is neat, seamless, and effortless, belying the fact much consideration went into each detail, especially the extensive concealed storage spaces. Much thought also went into achieving a continuous space with no dead ends - one room leads on to the next, the next, and the next.... In this apartment, there exist the serious, masculine elements, alongside the playful, humorous elements: one is surprised on entering the lift lobby, to encounter all black marble in a small dark space with low ceiling, that quickly leads on to a brighter area with light grey textures. It is almost like giving guests a 'preview'of what is on the other side of the door, with the concrete-look leading indoors. The playfulness continues with her choice of sculptures and paintings. The client's 'private' areas of her bedroom, bathroom, and the gym room can be one 800 square-foot space, or three distinct rooms - separated by hidden doors and curtains. Blink and one could miss the walk-in wardrobes, camouflaged behind the metal-like 'tunnel' (floor, wall, and the ceiling clad in same metal-like material), at the entrance to this private space. Large sliding doors once closed, conceal the owner's 'private' space, and guests only left with the 'public' area for their enjoyment. The teak wood in the balcony is a theme that extends from the living room, all through to the bedrooms, running along one side of the apartment. The wood juxtaposes warmly against the concrete and metal. For this apartment, the owner welcomes her guests to enjoy themselves, while she discreetly protects her privacy.
Design Challenges
The apartment is a thirty-year old, 3,300 square-foot apartment, up a private road in the Mid-levels, with open views over Central, Hong Kong. It originally had five bedrooms in split-level. The squarish layout, high ceiling and large balcony lend to the potential of the old apartment.
Production Technology
From an engineering point of view, the Foo Home by Eric Leung is a good example of a highly-developed project.
       
     
©2001-2014 DesignMag, All Rights Reserved. The Designs featured in these pages belongs to their respective owners, Design Magazine has been granted right to use the images.
Do you want to get featured in these pages? Join A' Design Award and Competition, your winning designs will appear in thousands of pages not just this one!.
We Also suggest you to check: DesignAmid Magazine. DesignAmid is an international design magazine about design, lifestyle, arts and occasionally design research.