Oscar Opticiens (Optician) by Ruud Belmans
2012 - 2013, Silver A' Interior Design Award Winner
Inspiration
The duality of standard and sunglasses, and also of the old and new part of the building inspired us to start playing with blurred boundaries and overlapping divisions between the two spaces, with angular coloured surfaces establishing a dynamic and playful basis for us to start filling in the design - and effectively joining the two spaces by downplaying the existing wall
Creativity
The Grenoble, France based optician Oscar came to us to redesign their store when they annexed the neighbouring building and extended their range of standard glasses with sunglasses. The duality of standard and sunglasses, and also of the old and new part of the building inspired us to start playing with blurred boundaries and overlapping divisions between the two spaces, with angular coloured surfaces establishing a dynamic and playful basis for us to start filling in the design - and effectively joining the two spaces by downplaying the existing wall. The shop’s eye-catcher is a graphic measuring 3.75 metres tall by 3.10 metres across, entirely shaped by 780 sunglasses affixed in holes in the metal partition wall. The image can be altered into any imaginable design, depending on where the sunglasses are placed. Another feature of the design is the wooden corridor connecting the two spaces and simultaneously serving as a display space for the products.
Design Challenges
The challenge was to connect the new part (sunglasses) and the old part of the store (optical glasses) and remaining the existing wall cabinets of the old part. Our solution was to create a tunnel piece connecting the both and visually replacing the border between the 2 parts by creating a diagonal line that runs over the floor, cabinets and walls into the old part.
Production Technology
We wanted the diagonal line that runs over the floor and walls to be a visible and present as possible. In order to achieve this we had to design light-footed furniture, which we liked to contrast with a heavy top. The large sunglasses wall is made out of steel and is covered with pairs of holes to match the glasses' ears. A set of small wooden sticks, painted equally green as the wall itself, with magnets on the ends can be put between each pair of holes to create a 'nose' for the glasses
       
     
©2001-2014 DesignMag, All Rights Reserved. The Designs featured in these pages belongs to their respective owners, Design Magazine has been granted right to use the images.
Do you want to get featured in these pages? Join A' Design Award and Competition, your winning designs will appear in thousands of pages not just this one!.
We Also suggest you to check: DesignAmid Magazine. DesignAmid is an international design magazine about design, lifestyle, arts and occasionally design research.