Downtown Penthouse (Private Residence) by Cecconi Simone
2012 - 2013, Golden A' Interior Design Award Winner
Inspiration
Cecconi Simone states that the inspiration for Downtown Penthouse Private Residence came suddenly.
Creativity
This 400 m², contemporary penthouse occupies an entire level in a new high-rise condominium in Downtown Toronto. The clients, husband and wife empty-nesters, requested a modern living environment on a single floor, balancing public and private spaces, with frequent opportunities to showcase their collection of art.
Design Challenges
The penthouse space, initially a near-raw shell, presented an exceptional opportunity to realize the clients' goals fully. The penthouse design had to accommodate the plumbing, however, which already was in place. The main challenges were achieving a balance of openness and privacy, creating an atmosphere of warmth and informality in a modern and minimalist idiom and generating frequent opportunities for showcasing works of art in a variety of media.
Production Technology
In the penthouse-elevator lobby, drapes and a lowered ceiling, concealing building mechanicals and services, produce a softened and compressed introductory space. The adjoining gallery-passage, clad in white glazing panels, provides a neutral setting for artwork and gives contrast to the panelled walnut flooring. A specially-commissioned, permeable screen delineates the gallery-passage from the expansive living area. The living area is organized by a double-sided, cold-rolled steel, custom fireplace into a large section for informal gathering and a small section for intimate conversation. Generous window openings frame city views and white-painted walls receive art. The adjacent, open-plan dining-kitchen-den area is designed for home-cooked get-togethers and catered meals. During food preparation, the cook area may be enclosed with glass partitions. An extended, custom kitchen-island, with Corian counter and custom-polished chrome legs, accommodates buffet-style events. Closed-storage custom millwork, in white lacquer and walnut tech wood, eliminates clutter. The private zone of the penthouse encompasses a master sleep area with his and hers ensuites-dressing areas. The husband’s, clad in linear brown marble, is isolated acoustically to ensure quiet during early-morning grooming. The wife’s, sheathed in book-matched Statuario marble, features a bathtub at the windows, raised on a platform to hide plumbing, making it the focal element of the space. The powder room presents an engaging box-in-box design in walnut and Statuario.
       
     
©2001-2014 DesignMag, All Rights Reserved. The Designs featured in these pages belongs to their respective owners, Design Magazine has been granted right to use the images.
Do you want to get featured in these pages? Join A' Design Award and Competition, your winning designs will appear in thousands of pages not just this one!.
We Also suggest you to check: DesignAmid Magazine. DesignAmid is an international design magazine about design, lifestyle, arts and occasionally design research.