Black Eagle (Residential House) by Perathoner Architects
2016 - 2017, Platinum A' Architecture, Building and Structure Design Award Winner
Inspiration
The main goal of the project was to merge the building with the surrounding natural alpine landscape. The steepness of the terrain suggested extending the building over four floors with the first two levels partly below grade. The house presents a smaller front on the north side, while the main front faces the south side featuring large windows overlooking the beautiful mountains.
Creativity
At the foot of the impressive natural landscape of the UNESCO World Heritage Dolomites, the studio Perathoner Architects designed a house in a peculiar architectural style. The entire building has a modernist architecture with clean lines, but also carries echoes of architectural traditions like the use of local materials such as stone and wood. The house was constructed according to high energy efficiency standards respecting the rules of environmental sustainability of the materials.
Design Challenges
It was a very difficult task to build a house in an area characterized by ground motions and the structural engineers and the architects had to consider this throughout the whole planning and construction phase.
Production Technology
The materials used are: insulating bricks, larch wood, reinforeced concrete and Dolomia stone. Large windows flank two sides of the building. The attic features floor-to-ceiling glass throughout.
       
     
©2001-2017 DesignMag, All Rights Reserved. The Designs featured in these pages belongs to their respective owners, Design Magazine has been granted right to use the images.
Do you want to get featured in these pages? Join A' Design Award and Competition, your winning designs will appear in thousands of pages not just this one!.
We Also suggest you to check: DesignAmid Magazine. DesignAmid is an international design magazine about design, lifestyle, arts and occasionally design research.