Eslite Spectrum (Gallery) by Mandartech Interiors Inc.
2016 - 2017, Golden A' Interior Space and Exhibition Design Award Winner
Inspiration
Suzhou is historical city of culture that has undergone gradual development. Eslite aimed to provide an oasis of serenity in the city, a place where people can rest and recharge their spirits. Building off of a lifestyle Mecca with a humble attitude, we strived to create a space where environment and people can harmoniously and sustainably interact. Perpendicular to the lines of motion, the fair-faced concrete walls, wooden lattices, and linking bridges all engage in a dialogue with the space, shaping the continuity of the space and creating scenery in motion while traversing the staircases or escalators. Light moves with the sun, passing through the skylight grille and casting shadows onto the concrete walls, creating moving art on the stationary canvas. Here, people, space, and activity meet and interact, wandering through the verticals and horizontals, witnessing the calm, elegance, and friendliness of Eslite. We attempted to create a humble, classical look to punctuate Suzhou with contemporary aesthetics.
Creativity
Suzhou’s Jinji Lake is located in a new cultured business district known as the jewel in the crown. Eslite Spectrum Suzhou, located in the heart of the bustling CBD, was designed around the concept of an aesthetic living gallery, a lifestyle Mecca with a 72 step grand stairs winding through this temple, leading to a prelude to the bookstore a performance hall and other opportunities. More than just a corridor and a plaza, the space is infused with a sense of ritual appeal. Between the lattices, the minimalist design elements and from soaring wooden grilles to stone steps that expand on the building itself and concrete walls, is created a calming atmosphere with an air of knowledge and taste, to inspire a museum and a space for nature and exploration.
Design Challenges
Fire fighting regulations in Suzhou are quite strict, and since the fire-resistant glass couldn’t be certified, the facade windows needed to have additional twin-rail fire shutters. Additionally, requirements for fire-resistance of the materials used were also quite high, which limited our options for materials in the design, posing a challenge. The depth and height of the shutter box also had an impact on the effective proportions of the facade windows. Ultimately for the facade and ceiling lattices, we chose to use metallic grilles with affixed woodprint transfers—replicating natural wood and maintaining the sense of warmth and simplicity.
Production Technology
wood, metal, stone, millstone, copper
       
     
©2001-2018 DesignMag, All Rights Reserved. The Designs featured in these pages belongs to their respective owners, Design Magazine has been granted right to use the images.
Do you want to get featured in these pages? Join A' Design Award and Competition, your winning designs will appear in thousands of pages not just this one!.
We Also suggest you to check: DesignAmid Magazine. DesignAmid is an international design magazine about design, lifestyle, arts and occasionally design research.