Blue Lake House (Architecture Interior) by Yi Chen
2016 - 2017, Golden A' Interior Space and Exhibition Design Award Winner
Inspiration
In Beijing the haze sometimes is very serious to make people hard to breathe, and there is a lot of stress in living and working there. People really need a relaxed living environment that can truly fit in with nature.This project is located in a park surrounded by high-rise blocks which is what touched us most as soon as we took over this project. The idea that we design a space that can make people truly feel the preciousness of nature and enjoy the surrounding natural environment inspires us
Creativity
It is carried out in line with respecting nature and the environment, mainly in a way of "retreating". To reduce human intervention, whilst accentuating nature, keeping a mentality of humbleness to the environment. We have eliminated the pride of the people, allowing the environment to embrace the people. We open up the space above, allowing sunlight to fall in. It revives the lifelessness inside, adding dynamic elements and creating an atmosphere of tranquillity and allowing light to come in.
Design Challenges
The greatest challenge was to communicate our concept to the client and convince them during design planning. And also design a unique building that blends in with the surrounding natural world, to reduce human intervention, whilst accentuating nature, keeping a mentality of humbleness to the environment. We have eliminated the pride of the inhabitant, whilst allowing the environment to embrace the inhabitant - its natural presence allows this to happen.
Production Technology
The metal framework embedded in the main space was much like a branch shape not only plays a role in supporting the roof and major structure of the architecture, but it enables the whole roof to "float away" from structural walls. This design technique allows the sunlight to enter into the whole inner space straightaway from all directions. The light around the building like a spirit as it changes its shape, and it forms a space where illumination changes and seasonal shifts can be experienced.
       
     
©2001-2018 DesignMag, All Rights Reserved. The Designs featured in these pages belongs to their respective owners, Design Magazine has been granted right to use the images.
Do you want to get featured in these pages? Join A' Design Award and Competition, your winning designs will appear in thousands of pages not just this one!.
We Also suggest you to check: DesignAmid Magazine. DesignAmid is an international design magazine about design, lifestyle, arts and occasionally design research.