Hadar´s House (House) by Frida Öster
2017 - 2018, Golden A' Architecture, Building and Structure Design Award Winner
Inspiration
Our client, a chef on the island, was decided to settle down and to be surrounded by this beautiful landscape. His dream was a small house where he could overlook the sea from all of his rooms. This was our inspiration. It turned into a house that co-exists in perfect harmony with nature. At night he can watch the full moon lighting up the sea, reflecting its bright light into his living room. He can enjoy the northern lights while taking a bath in his bathtub that is submerged into the rocks. He can even fish from his balcony.
Creativity
A small house on the coast of Norway, just next to the water, overlooking the neighboring islands and the Norwegian Sea. The house is part of the project Bygda 2.0, a rural development project on the island of Stokkøya, focusing on developing modern Norwegian houses into a dynamic village. Businesses and research activities are combined with places to live, work, enjoy and relax. Architecture, sustainability, and exceptional cuisine are in focus.
Design Challenges
The challenge for this projekt was both place and commission related. The extreme weather conditions that are connected with a site like this required research on facade materials and construction technics that could endure tough conditions. The commission forced a research on how to best solve a permanent house that takes advantage from the surroundings and maximizes its potential with a maximum construction of 60 m2. Both of this factors shaped the project process.
Production Technology
The house is constructed of wood and has a wooden siding that is incorporated not only on the outer walls but internally as well. The facade has to endure harsh weather and thus it is constructed with maintenance free burned wood. Part of the house is standing on wooden pillars, overhanging the steep rocks that lead down to the water, and the other half is a concrete slab on solid ground. The roof is made of sedum grass, adding some greenery to the rocky landscape. Wooden panels with different treatments offer a variety of color for the interior of the house. Floor tiles enhance the entrance and the bathroom flooring. The bathtub is clad with the same tiles as the ones used for the bathroom floor. It is submerged into the floor to give an undisturbed and uninterrupted view of the nature outside giving a feeling of stepping right into the landscape. The trapezoidal metal sheets of the interior roof are left exposed giving a playful contrast to the warm wood while reflecting the light from the sky and the water into the building.
       
     
©2001-2018 DesignMag, All Rights Reserved. The Designs featured in these pages belongs to their respective owners, Design Magazine has been granted right to use the images.
Do you want to get featured in these pages? Join A' Design Award and Competition, your winning designs will appear in thousands of pages not just this one!.
We Also suggest you to check: DesignAmid Magazine. DesignAmid is an international design magazine about design, lifestyle, arts and occasionally design research.