Residence in Crete (Private House) by Anna Garefalaki
2017 - 2018, Golden A' Architecture, Building and Structure Design Award Winner
Inspiration
The initial intention was to create a building volume facing towards the sole visual connection to the sea, with a constant dialogue between the external element and the residence.
Creativity
The design aimed for a spatial organization of the building through close contact with nature, as well as the use of the local climate. The volumetric voids, in combination with the element of transparency, attempt to alleviate the distinction between exterior and interior in order for the landscape to become part of the living area.
Design Challenges
The residence is situated below the mountain ridge borders, on a site with limited views to the sea in the northwest, and with neighboring buildings blocking the south and part of the north. The research challenge was to create a building volume facing towards the sole visual connection to the sea, with a constant dialogue of the residence with the nature element.
Production Technology
The synthesis is characterized by austere lines and geometric clarity. The color white predominates and in combination with contemporary materials, it highlights formal structures and the simplicity of the design. The implementation of bioclimatic elements such as the atrium, the shading, the use of thermal insulation, the geothermal energy and other building elements, as well as the orientation, add to the reduction of the residence’s energy load.
       
     
©2001-2018 DesignMag, All Rights Reserved. The Designs featured in these pages belongs to their respective owners, Design Magazine has been granted right to use the images.
Do you want to get featured in these pages? Join A' Design Award and Competition, your winning designs will appear in thousands of pages not just this one!.
We Also suggest you to check: DesignAmid Magazine. DesignAmid is an international design magazine about design, lifestyle, arts and occasionally design research.