Cloud Park (Xixi Green Office Complex) by Fanhao Meng
2017 - 2018, Platinum A' Architecture, Building and Structure Design Award Winner
Inspiration
The site is located on the north side to Xixi National Wetland Park with superior landscape resources. However, due to the expansion of urbanization, the region has been rapidly developing under the push of the local government. A high density city center with modern high-rise office buildings and luxury residences is being gradually formed beside the nature park. The project is a 246,000 square meters building complex of offices, business and some supporting facilities in this area.
Creativity
With the aim of landmark and openness, four L-shaped slab buildings with large openings are used to encircling the site due to the landscape cross. The internal volume is modeled on the traditional wetland settlement pattern. It ensures the maximum utilization of landscape resources and strengthens the sense of place as an understated elegance park. Simple and reasonable structures present a non-conventional visual impression, making the buildings a group of futuristic city sculptures.
Design Challenges
Respect for the original wetland landscape, the project aims at integrating the project into the natural environment of the site. How to design a high quality urban space, redefine the image of a landmark building, while maintaining cultural tradition of the Xixi wetland spirits, becomes the major challenge of this project.
Production Technology
For economic considerations, architects have decided to simplify the complex surface morphology and use the conventional construction strategy to realize the unconventional visual impression. The three-dimensional irregular form and structure is realized by dividing the block by the two-dimensional horizontal lines of sun-shading louvers. Large-span vierendeel steel truss is used for the large opening. Descending the bottom plate of the revolving door to realize the frame free design. The core tube is set on one side, providing more possibilities for the plan. Revit was used to ensure the building quality.
       
     
©2001-2018 DesignMag, All Rights Reserved. The Designs featured in these pages belongs to their respective owners, Design Magazine has been granted right to use the images.
Do you want to get featured in these pages? Join A' Design Award and Competition, your winning designs will appear in thousands of pages not just this one!.
We Also suggest you to check: DesignAmid Magazine. DesignAmid is an international design magazine about design, lifestyle, arts and occasionally design research.