Corner 60’s (Residence) by Yu-Jui Chang
2017 - 2018, Golden A' Interior Space and Exhibition Design Award Winner
Inspiration
This is a renewal project bearing the aesthetics of the old Taiwanese era, in the form of a corner building in a quiet community. We did our best in preserving the old tiles, fine stone finishing and window grille that have marked the era this building has been through.This design seeks to capture the local architectural aesthetics and the good old corridor social fabric in the old buildings, which are too often on the demise in the contemporary urban environment.
Creativity
The original site is a common Taiwanese middle-class residential dwelling, while focusing on converting the programmatic and physical shortcomings of the floor plan of such elongated building into a modern dwelling of new and enriched living possibilities; breaking down boundaries of conventional housing posed by solid partitioning, so that each newly created domain has boundless usage.
Design Challenges
The main challenge was to resolve the ventilation problem, as this building faces an urban lane which makes it relatively difficult to improve the interior ventilation, because the seasonal breeze would usually be blocked by densely built buildings, so we decided to bring in the breeze through the lane to create the interior ventilation environment. What we did was to completely open up the ground-floor entrance as well as parts of the second-floor slab, coupling with the tree-plantation in the atrium, we successfully created a vertical light and wind atrium between the floors; Furthermore, the skywalk between the front and back of the second floor, as well as the new staircase leading to the old-window living space of the second floor, both provided penetrating gap to allow free-flowing air throughout the interior space.Also, the elongated floor plan forced the owner to layout the living space at the front and back, which, apart from creating an elongated circulation path, also destroyed the interactive opportunities between family members, by lacking in common interactive space. So we utilized the spatial tools of double-height, penetration and diversification to design this project to bestow and enrich the contemporary living within an old housing domain.
Production Technology
By preserving the old fine-pebbles floor, mosaic tiles and patterned window grilles, as well as re-using the original large door and wooden (Taiwan Cypress, or locally known as “Hinoki”) furniture, we are hoping to preserve and re-make the craft tradition and what this aesthetics represents, in terms of its old-day living; The addition of new materials is to articulate a sense of returning to the original materiality, to the natural and bringing a sense of transparency of the new-age living, such as black iron work, solid timber pieces and glass tiles, etc., while looking to create a synergy that pays homage to the old materiality, as well as creating a new spatial visual of permeating and interwoven flow of the new materiality.
       
     
©2001-2018 DesignMag, All Rights Reserved. The Designs featured in these pages belongs to their respective owners, Design Magazine has been granted right to use the images.
Do you want to get featured in these pages? Join A' Design Award and Competition, your winning designs will appear in thousands of pages not just this one!.
We Also suggest you to check: DesignAmid Magazine. DesignAmid is an international design magazine about design, lifestyle, arts and occasionally design research.