Hansha Reflection (Residential House) by Kevin Lim
2018 - 2019, Golden A' Architecture, Building and Structure Design Award Winner
Inspiration
Hansha Reflection House condenses the energies on site to formulate a dwelling that looks back at its surroundings with a slight twist. The outer form reflects the inner structure of the building, creating opportunities for the expression of inclined surfaces. These further expressed their responses to rainwater drainage and the sublime reflection of the surrounding landscape. In order to bring views of the exterior Sakura into the dining space, an asymmetrical window ledge was purposefully built, providing a material continuity from exterior to interior and framing the picturesque view of the lake and park.
Creativity
Hansha Reflection House is a specific residence set to address the ephemeral moments with structural ingenuity and material sublimity. The extensive 3.2 m glue-laminated timber cantilever was a breakthrough with the norm being 1.5 m in Japan. The structural concept took inspiration from bridge construction and the domestic book shelf. The idea of Reflection became a series of unfolded meanings; exterior reflection of surrounding, interior reflection of surroundings, introspective reflection spaces and reflection of the site.
Design Challenges
To design a house in a tight plot measuring 8m wide and 20m long with car parking space for 3 cars. The challenge was to cantilever the entire living and dining areas over the driveway and yet remain structurally stable to withstand Japan's stringent earthquake regulations.
Production Technology
Using timber from a renewable source, coupled with building technology that utilised a hybrid of traditional mortise and tenon joint system with steel bracketing, this house was able to push the ubiquitous boxed building envelope for timber residential construction in Japan. The timber structure uses glue-laminated structural timber members. The outer facade was clad using Galvalume-a zinc and aluminum composite. The reflective facade uses stainless steel panels sourced from a bathtub manufacturer who was able to procure them in such large dimensions. A few key structural columns were left in their natural finish to reveal their materiality adding a stripped-down rustic nuance to the interiors.
       
     
©2001-2019 DesignMag, All Rights Reserved. The Designs featured in these pages belongs to their respective owners, Design Magazine has been granted right to use the images.
Do you want to get featured in these pages? Join A' Design Award and Competition, your winning designs will appear in thousands of pages not just this one!.
We Also suggest you to check: DesignAmid Magazine. DesignAmid is an international design magazine about design, lifestyle, arts and occasionally design research.