Weihai Hospital of Chinese Medicine (Medical Building) by GLA Design
2018 - 2019, Golden A' Architecture, Building and Structure Design Award Winner
Inspiration
Facing the status of the popular use of Chinese elements as a style of architecture or decoration as well as the strong and clear requirements of building in traditional style of the proprietor, the architect made an agreement with the proprietor on "imitating but not copying from the traditional style". Besides, this decision of the hospital project provides us a chance to look into some contemporary expression of traditional courtyard in northern China.
Creativity
The project is situated in a coastal pinus thunbergii forest in the East New Town of Weihai near the sea, which covers a total construction area of around 8000m2. The hospital, as a comprehensive health care facility, enjoys three main parts: programme exhibition centre of the East New Town, Kangyang Yile Sanatorium and Medical Care Houses.
Design Challenges
The original site of the hospital is an area of bungalows, long fallen into disrepair. The decision of choosing this site aims at preserving the surrounding pinus thunbergii forest to the utmose. Facing the status of the popular use of Chinese elements as a style of architecture or decoration as well as the strong and clear requirements of building in traditional Chinese style of the proprietor,the architect try to look into some contemporary expression of traditional courtyard in northern China.
Production Technology
1. Wall stone:Portuguese white sandstone 2. Roof: Al-Mn-Mg 3. Glass: European gray glass. The main body of the construction presents an inverted "Y" shape by using the combination of traditional flush gable roofs, double slope tops and few gable and hip roofs. The material of the roof is aluminum-magnesium-manganese plank, smooth and neat. The construction of the facade lays stress on the interlacing of vertically divide lines, white walls, vertical landing window and vertical wooden color metal grille. The structure simplifies the double-deck building and casts a true-or-false reflection with the walls made of pure stones.
       
     
©2001-2019 DesignMag, All Rights Reserved. The Designs featured in these pages belongs to their respective owners, Design Magazine has been granted right to use the images.
Do you want to get featured in these pages? Join A' Design Award and Competition, your winning designs will appear in thousands of pages not just this one!.
We Also suggest you to check: DesignAmid Magazine. DesignAmid is an international design magazine about design, lifestyle, arts and occasionally design research.