Stone House (Residential) by Jose Miguel Gomes de Almeida de Sousa Ferreira
2018 - 2019, Golden A' Architecture, Building and Structure Design Award Winner
Inspiration
The beautiful view of the woods, the idea of having privacy regarding the houses next door, and the clients' wish to have the house be their getaway from the city, a place where they can have friends over, were the first steps towards the making of this single-story house, located on the countryside of Sao Paulo.
Creativity
The idea was to create a house divided in three blocks that would differ in substance and use, segregating the space between social, intimate and services areas. To protect the house interior from the neighbours sight, imposing stone walls were built, giving the clients the freedom to leave the entire social area of the house open through their big glass frames that pave the way to the big porch, that lays over the woods.
Design Challenges
Jose Miguel Gomes de Almeida de Sousa Ferreira did not encounter any design challenges while designing the award winning Stone House Residential.
Production Technology
The main materials used in this project were stone, glass, concrete and wood, following a concept of only natural materials. Two stone walls were created and on top of them is placed a floating concrete ceiling. The structure is based on prestressed beams that support a span of 12 meters and hold large canopies of reinforced concrete.
       
     
©2001-2019 DesignMag, All Rights Reserved. The Designs featured in these pages belongs to their respective owners, Design Magazine has been granted right to use the images.
Do you want to get featured in these pages? Join A' Design Award and Competition, your winning designs will appear in thousands of pages not just this one!.
We Also suggest you to check: DesignAmid Magazine. DesignAmid is an international design magazine about design, lifestyle, arts and occasionally design research.